Forside     Om bogen     Om Gjorslev     Gys     Tips til at lære mere    Køb af bogen    Foredrag    Kontakt 

Tips til at lære mere: Dyk ned i det historiske

Kapitel 3: Himmelborgen - År 1396
 
      
Biskop Peder Jensen Lodehat
     

Omkring 1396 stod biskop Peder Jensen Lodehats borg, Gjorslev, færdig. Lodehat var både biskop i Roskilde, rigets kansler og dronning Magrete 1.s ven og rådgiver. Han lånte hende mange penge og i 1397 støttede han dronningen i at samle de tre nordiske lande i Kalmarunionen.

Det var dronning Margrete, der gav Gjorslev til biskoppen, så han kunne bygge sin pragtbolig, der blev opført som en borg, der dannede et latinsk kors set oppe fra. Bygningen skulle fryde Guds øje.

Borgen med sit 30 meter høje tårn, er opført af kalksten fra Stevns klint. Himmelborgen, som den blev kaldt, rejste sig kridhvid og majestætisk i landskabet. Det var Danmarks mest imponerende bygningsværk, og dronningen holdt af at invitere udenlandske gæster dertil, når der skulle forhandles.

Det siges at kong Henry d. 4 af England netop rejste til Gjorslev og forhandlede med dronning Margrete om sin datter Philippas ægteskab med Erik af Pommern.

Læs mere om Biskop Lodehat her.


Margrethe den Første
 

     

  
Dronning Magrethe den 1.

Margrete var datter af Kong Valdemar Atterdag. Hun blev som 10 årig gift med kong Håkon 6. af Norge. De fik kun sønnen Oluf, der nåede at blive konge som 15 årig, men han døde året efter.

Så udnævnte Magrete sin 15 årige nevø Erik af Pommern til konge. Under begge de to unge konger, var det i virkeligheden Margrete, der regerede.

Sammen med Biskop Lodehat planlage hun at forene hele norden i Kalmarunionen.

Da den unge Erik af Pommeren blev udråbt til konge i 1397 i Kalmar, blev unionen mellem Norge, Sverige og Danmark også underskrevet.

Læs mere om Kalmarunionen her.

    


Erik af Pommern
  


Margrethe den Førstes kiste i Roskilde domkirke

         

Vidste du, at da Margrete døde blev hun begravet i Sorø Klosterkirke, men året efter røvede biskop Lodehat hendes lig og begravede hende i Roskilde Domkirke, hvor hun ligger i en pragtfuld kiste den
dag i dag.

Læs mere om Margrethe den 1. her.

 
    

Philippa af England.

Henry d. 4.s yngste datter Philippa var kun 12 år, da hun i 1406 blev gift med Erik af Pommeren og kronedes til dronning for Norge, Sverige og Danmark.

Hun blev en klog og handlekraftig kvinde, der bl.a. regerede i de tre nordiske lande, når kongen var på rejse.

I 1429 fødte Philippa en dødfødt dreng. Hun fik ikke flere børn og blev kun 35 år gammel.

    

Vidste du at Philippa var den første i Danmark, der blev gift i en hvid brudekjole.

    

Erik af Pommern

Erik blev konge over hele Norden og forsøgte at skabe en stormagt rundt om Østersøen. Men hans storslåede drømme blev aldrig virkelighed. Det fortælles, at han var smuk og atletisk:

”Erik af Pommern havde et skønt legeme, rødgult hår, rødmosset ansigt og en lang smal hals
Alene uden hjælp og uden at berøre stigbøjlerne sprang han til hest."

 

Men han var i bund og grund en mislykket konge, der fejlbedømte de politiske situationer og til stadighed havde økonomiske problemer.

Det gjorde heller ikke Erik af Pommern mere populær, da han indførte Øresundstolden, en afgift, der blev lagt på alle skibe, der sejlede gennem sundet.

I 1439 blev han styrtet og søgte tilflugt på Gotland. Herfra gik han i gang med at kapre og plyndre skibe. Den tidligere storkonge var med andre ord blevet sørøver.

Læs mere om Erik af Pommern her.

    

Vidste du at udtrykket ”Ad pommern til” stammer fra Erik af Pommern.