Forside     Om bogen     Om Gjorslev     Gys     Tips til at lære mere    Køb af bogen    Foredrag    Kontakt 

Om bogen

Bogens baggrund

Handlingen

Om forfatteren

Om tegnerne

Omtale

Katten fortæller

Bogens baggrund:  
   
 
Himmelborgens Hemmeligheder er skrevet på baggrund af de 10 år, hvor jeg har boet på middelalderborgen Gjorslev på Stevns.

Jeg fortæller om det, der ville komme frem, hvis de tykke mure kunne tale. Historier, der går mere end 1000 år tilbage i tiden. Og jeg har set mig grundigt omkring både inde og ude.

Vikingehøvdingen Gjor gav stedet navn. Det må være ham, der ligger i gravhøjen nede ved klinten? Og skyggen i parken ved nattetide er nok den halshuggede kongemorder Rane Jonsen, der lister rundt og søger efter sit hoved i voldgraven?

Kigger man på Gjorslevs høje, grå tårn, er det nemt at forestille sig den imponerende borg, da den var nybygget af kalksten fra klinten og strakte sig kridhvid mod himlen. Man forstår, hvorfor biskop Lodehat kaldte sit mesterværk for Himmelborgen, og hvorfor dronning Margrethe den Første elskede at holde hof her.
De metertykke mure, der dengang virkede som værn mod fjenden, indeholder hemmeligheder, som kalder på fantasien. Blev herremandens datter muret inde her? Har Kulsoen og Gøngehøvdingen huseret på Gjorslev under svenskerkrigene? Vi leder stadigvæk efter den tunnel, de benyttede. Staldene, som Frederik den Fjerde byggede til sin rytterhær, står endnu intakte i den lange indkørsel og tårnfalken har bygget sin rede i skydeskåret lige siden middelalderen.

Fra mit vindue her i skrivestuen, kan jeg se galgebakken ovre mellem træerne. Det gyser i mig, når jeg fornemmer skyggerne af de stakler, der engang hang og dinglede derovre. For at mildne det dystre, kaldte den gamle kammerherreinde bakken for Jordbærhøjen.

Jeg er taknemmelig for, at jeg nåede at kende den gamle dame, før hun døde. Hun fortalte mig om slottets storhedstid og dagligdage før i tiden. Og hun berettede om jøderne, der blev gemt i tårnet og nede i skovhytten, før de skulle sejles over sundet. Jeg har stået i det hemmelige loft og undret mig over, at der kunne gemmes så mange jøder derinde.

Sammen med den tidligere godsejer og hans børn har jeg gået på opdagelse i både fortid og nutid i borgens kældre, sale, parker og skove. Men selv om min beskrivelse af godset har været stærkt inspireret af livet og menneskene her på stedet, så er bogens personer og hændelser lige så meget skabt af min frie fantasi.

Charlotte Blay
 
Handlingen:

 
Beretningen om Gjorslevs historie og slottets beboere har rod i virkeligheden, men er også tilsat lidt fri fantasi.

 

Under en voldsom storm revner tårnet på Gjorslev. Snart begynder det at spøge, og ulykkerne vælter ned over godset. Revnen danner nemlig passage mellem de levende og de døde.

 

Godsejerens børn, Anna og Uffe, opsøges pludselig af den hovedløse ridder, en brændende heks, spøgelseshunden og andre genfærd fra dramatiske tidsperioder i slottets historie. Med hjælp fra deres overtroiske bedstemor og en talende kat tager de kampen op og forsøger at opklare mysterierne og mane gengangerne i jorden. Undervejs kommer de på sporet af dunkle hemmeligheder og gamle skatte, der kan være med til at sikre godsets fremtid.

 

Bogen foregår i en tidsperiode på 1000 år med nedslag i otte dramatiske begivenheder i slottets historie:

1. Vikingen                  
2. Kongemordet        
3. Himmelborgen        
4. Galgebakken           
5. Heksen                    
6. Rytterhæren           
7. Monsterhunden    
8. Dragen                  
År 1000
År 1286
År 1396
År 1540
År 1658
År 1720
År 1880
År 1944

 

Der løber der en rød tråd gennem historierne, som holder spændingen i gang og får siderne til at vende sig i stor hast.
Klik på den røde tråd:

Om forfatteren:

    
 Charlotte Blay foran     
       Gjorslev Slot

Charlotte Blay
   
Jeg er meget nysgerrig af natur og har rejst over hele Jorden for at finde ud af, hvordan børn og voksne lever i andre lande. Det har jeg skrevet mange bøger om og fortalt utallige historier.
   
Efter at jeg flyttede ind på den gamle middelalderborg Gjorslev, som er bygget i 1396, er jeg gået på opdagelse både ude og inde – oppe og nede. Og de tykke mure har hvisket historierne om, hvad der er sket i fortiden.
Det har jeg lyttet til og gjort mig forestillinger om, så nu kan du læse om det i Himmelborgens hemmeligheder. 
   
Klik på sommerfuglen og få mere at vide om mig og mine bøger på min hjemmeside: www.blay.com

 
      

Her er et lille videoklip, hvor jeg på engelsk fortæller om mit forfatterskab.
Videoen er lavet af nogle studerende på Erhvervsakademiet i Køge, som fik til opgave
at komme med forslag til, hvordan jeg kan promovere mine bøger - både i Danmark og i udlandet.

 
   
Om tegnerne:

Både Per O. Jørgensen og Lykke Bianca, som har tegnet til bogen, er lokale og bor her på Stevns.
 

     Per Jørgensen

Per O. Jørgensen
   
Per er nok mest kendt for at have tegnet de danske forsider til Harry Potter bøgerne, og han har tegnet mange af mine forsider gennem tiden.
   
Han bor ude i skoven i Stikkelsbærlandet, der hører til Gjorslev gods sammen med sin kone, Ingrid og sine to slædehunde.
   
Per har tegnet omslaget til bogen og illustrationerne til 3. 4. og 5. kapitel.
   
Se hans hjemmeside www.per-o.dk

 


Lykke Bianca Petersen
Lykke Bianca Petersen
   
Lykke Bianca bor i et lille hus ved havnen i Rødvig syd for Gjorslev.
   
Hun har en hest og elsker at tegne dyr.
   
Lykke har tegnet kortet og kattene og illustrationerne til 1. 2. og 6. 7. 8. kapitel, og hun har også tidligere tegnet for mig.
   
Se hendes hjemmeside www.lykkebianca.dk
Omtale:
 
   
Anmeldelser:
Bent Rasmussen i Danmarks Skolebibliotekarer:
Charlotte Blay blander med stor fortælleglæde og på elegant vis nutid og fortid i handlingen, der spænder over 1000 år.
Læs hele anmeldelsen her.

Birthe Strandby i Bogvægten:
Himmelborgens hemmeligheder opfører sig hovedsageligt som en traditionel børnebog, ungerne lever et almindeligt liv – bortset lige fra spøgelserne, der giver en fin mulighed for både et lille gys og en bid Danmarkshistorie – spændende præsenteret, så det giver lyst til at læse videre.
Læs anmeldelsen af her.

Goodreads - 5 ud af 5 stjerner:
Fantastisk børnebog skrevet af Charlotte Blay. Det handler om det gamle gods Gjorslev på Stevns, spøgelser, fantasi og små brudstykker af den danske historie. En nat under et stormvejr revner tårnet på Gjorslev. Tårnet bliver en åben portal til de dødes verden. Efter det sker der mærkelige ting på Gjorslev og ulykkerne vælter frem. Spøgelserne fra gamle historiske tidsperioder høres i mørket på det gamle gods og børnene Anna og Uffe må forsøge at give de døde fred, imens de går på opdagelse i den danske historie.
Fortællingen er inspireret af Charlotte Blays egen tid på Gjorslev. Hun har boet der i ti år og har gået på opdagelse i kældre, parker og nærliggende skove omkring godset.
Læs hele anmeldelsen her.

Bookeater - 9 ud af 10 stjerner:
Fortiden spiller nutiden et puds…
Jeg elskede denne bog! Jeg ville ønske, at den var blevet udgivet dengang jeg var barn. Historien er god, Charlotte Blays skrivestil er spændende og fortællingen viser små brudstykker af Danmarks historie, så det er både lærerigt og fascinerende at følge udviklingen. Godset er så stort, at man selv kan visualisere at gå rundt der, blive opslugt af minderne og høre fodtrin bag sig i mørket. Efter læsningen af denne bog sidder jeg tilbage med tanken om at jeg er blevet opslugt i et andet univers og at jeg i den grad har opdaget ”Himmelborgens Hemmeligheder”.
Læs hele anmeldelsen
her.

Bogbotten:
Line Frømann Ehlers mener at bogen er oplagt at bruge i skole, hvor man kan lave opgaver om de forskellige tidsperioder og finde links til mere information og lærervejledning på hjemmesiden.
Læs hele anmeldelsen her.

 

Lektørudtalelse:  Uddrag fra vurderingen:
 ...bogen er guf for dig, der elsker slotte og historie. De flotte tegninger passer godt til bogens indhold.

Avisartikler:
Dagbladet 24-10-2014: A3 eller A4
  Stevnsbladet 24-10-2014
 

Katten fortæller:

I alle otte kapitler fortæller katten om et af sine spændende liv:

1. Vikingen

  Sol blev trukket ned fra vognen, da mændene bar hendes herre over i gravkammeret. Trud klamrede sig til sin mor, men Ragnhild beordrede kvinderne til at fjerne tøsen. Mændene anråbte Odin og Thor med hæse stemmer, mens de lagde deres høvding til hvile i gravkammeret. Her lå han i sin nye pragtfulde kappe og stank.

  Udenfor hamrede mændene taktfast på deres skjolde med økseskafter og spyd og overdøvede trælkvindens skrig, da de dolkede hende. Hun blev lagt ind ved siden af Gjor, mens den vedvarende trommelyd buldrede mellem træerne og rullede ud over havet, hvor den druknede i dybet.

2. Kongemordet

   Ridder Ranes knægt vidste, hvor vildsvinet holdt til. En so med unger. Dem ville han vise kongesønnen, så de galoperede væk fra jagtfølget. Ovre i nærheden af den gamle vikingehøj så de soen snøfte rundt sammen med sine stribede smågrise.

  Forsigtigt nærmede de sig med vinden imod sig, som de havde lært, man skal. Deres små armbrøster i drengestørrelse var spændte, parate til skud. Jon lod Erik skyde først.

  Prinsens pil ramte en af smågrisene. Den skreg, og soen fik ild i øjnene og gik rasende til angreb på hesten og prinsen. Den jog en lang, glinsende hugtand ind i drengens ben, og hvis ikke Jon havde grebet fat i tøjlerne på hans hest og var flygtet, er det uvist, om kongesønnen havde overlevet angrebet.

træerne og rullede ud over havet, hvor den druknede i dybet.

3. Himmelborgen

Men pludselig var det som om, hun tog en beslutning. Med et voldsomt snøft sprang hun op og hvirvlede ned ad trapperne. Jeg krøb ud på taget gennem et skydeskår. Derfra så jeg Marion løbe over kamppladsen med den hvide kyse flagrede om hovedet. Hun masede sig igennem de kæmpende og løb lige hen mod kongelogen. Sværdenes og øksernes brag mod skjoldene stoppede, og tilskuerne hujede utilfredse, mens kammerjomfruen stormede tværs over slagmarken. 

  Det stod mig helt klart, at hun ville hen og fortælle prinsessen om smykkeskrinet. Men så langt nåede hun aldrig.  

4. Galgebakken

  Herremanden var ude af sig selv af raseri, da Lisbet fortalte ham om sin søsters kysseri med staldknægten. Som enhver anden tyv her på stedet, skulle Esben hænges på galgebakken. Den bakke var med årene blevet højere og højere for hver gang, man gravede ud i voldgraven og fyldte jorden op på den.

  Katrine stod i tårnets påklædningsværelse og så sin elskede blive hængt. Der er en god udsigt til galgebakken derfra. 

  Kort efter forsvandt Katrine, og ingen så hende nogensinde igen. Man sagde, at herremanden havde sendt sin datter i kloster et sted i udlandet. Men jeg kender sandheden.

5. Heksen

Svenskerne råbte op om, at kisten var stjålet, mens de trak deres sværd.

  - Forbandede tyveknægte! skreg kaptajnen og gik til angreb.

  Gøngehøvdingen stormede frem. Kulsoen greb en tung lysestage. Kampråb og brøl blandede sig med skud, der bragede, og sværd, der klirrede. 

  Den svenske kaptajn prøvede at sparke liv i flere af sine sovende soldater. Men de, der fortumlet vågnede op og begyndte at rave rundt, fik et knald i hovedet af Kulsoens lysestage. Snart havde gøngerne overtaget. Der lå flere døde svenskere på stengulvet. Kaptajnen og resten af hans folk blev drevet ned i fangehullet under nordfløjen. Her sad de og bandede på svensk, indtil de sovende soldater vågnede og fandt dem.

6. Rytterhæren

- Fjenden var gået i land fra mange både. Kongen angreb dem med sin rytterhær, og det kom til at stort sammenstød på stranden. De sloges med sablerne, og de skød så det bragede. Jeg sad og hylede af skræk nede i sadeltasken. Så trak Suliman mig op for at trøste mig. Jeg så, at Kongens ryttere vendte om og stak af. Kongen råbte: - Jeg forbander jer, I feje usselrygge! Men pludselig mærkede jeg et stik, som gjorde så ondt, at jeg skreg endnu mere. En svensk kugle havde boret sig igennem mig og Sorte Suliman. Vi døde sammen dér på stranden.

7. Monsterhunden

Men den onde ånd fik mere og mere magt på slottet. Monsteret dukkede op alle vegne, og der hang en ådselsstank i luften, der hvor bæstet havde været. Man prøvede at formilde den med både søde ord og gaver, men den blev bare mere og mere ondskabsfuld. Jeg tror, at den sorte skønheds vrede var for dyb. Hun nægtede at tilgive. Man kunne høre lyden af raspende kløer og ildevarslende knurren, når skyggen af det sorte monster gled over murene. Hvor jeg dog hader den køter. Det gør mig urolig, at den er dukket op igen.

8. Dragen

- Jødebørnene elskede, når kammerherreinden læste om dragerne.

  Fra skydeskåret begynder tårnfalkenes unger at skrige efter mad. Katten fnyser.

  - Hold øje med de falke, siger den og trækker læberne ud i et tyndt smil fyldt med spidse tænder. Øjeblikket efter siver den ind i den støvede solstribe og går i opløsning.

Katten er nu på vej ind i sit niende liv.